För pedagoger

För pedagoger

Vi vill medverka till att barn/ungdomar får tillgång till böcker hemma, i förskolan, i grundskolan och blir vana biblioteksbesökare. Som pedagog är du en viktig länk i det arbetet.

Du och din klass är välkomna till biblioteket, kontakta oss och boka in en tid som passar.

Om er grupp eller klass ska fördjupa sig i ett något ämne såsom rymden, årstider, sagor eller kroppen, för att nämna några exempel, kan vi plocka ihop temalådor. Meddela oss om vilket ämne ni ska arbeta med. Böckerna kan hämtas på något av våra bibliotek.

Det finns möjlighet att ha utställning på biblioteket om ni och era elever vill visa upp något som ni arbetat med i förskolan/skolan. Kontakta oss så hjälps vi åt för att hitta en bra plats för er utställning.

Biblioteket är till för alla, därför finns en äppelhylla där vi har olika media för barn med läs- eller funktionshinder, exempelvis bliss, bok och Daisy, punktskrift, tecken som stöd. Läs mer om vår äppelhylla här. 

Här följer några exempel på vad vi erbjuder:

Förskoleklassen bjuds in till biblioteket och barnen får sitt första lånekort. Under vårterminen arbetar vi med en bilderboksförfattare och barnen får skapa och ställa ut sina alster på biblioteket.

Alla klasser i Bergkvara och Söderåkra erbjuds ett bokprat/år. På Torsås bibliotek har vi bokprat i mån av tid vid klassbesök. Skolbiblioteket ansvarar för bokpraten på Torskolan.

Årskurs 2 får under några vårveckor ett tätt möte med en särskild kapitelbok, dess författare och/eller illustratör och bokens innehåll. Det hela avslutas med att barnen får träffa författaren och/eller illustratören på biblioteket. Barnet får där sitt alldeles egna och signerade exemplar av den bok man jobbat med.

I samband med Världsbokdagen den 23 april besöker vi alla i år 3 och bokpratar. Barnen får sedan en utav böckerna som en gåvobok. I årskurs 3 får eleverna även spela in en film baserad på en bok. 

I år 5 får alla elever i kommunen besök av en författare. Detta arrangeras av Skolans kulturråd, där bland annat skolan och folkbiblioteket har representanter. Skolans kulturråd genomför även en årlig skrivartävling, öppen för alla elever i år 5. De 10 vinnande bidrag samlas till en bok och dessutom får vinnarna bokpriser.

I år 7 får samtliga elever en biblioteksvisning av skolbibliotekarien som berättar hur det fungerar i skolbiblioteket, vilka regler som gäller och hur man hittar olika sorter böcker.

Nya pedagogikböcker

203223
Av: Eriksson, Katarina
201146
Av: Askebäck Diaz, Camilla
201302
Av: Linde, Göran
198720
Av: Tebelius Bodin, Anna
198719
Av: Bühler, Maria
Av: Karlsson, Annelie
Av: Österholm, Terése
198348
196258
Av: Brusewitz, Emma
193186
191418
192110
Av: Fleischer, Håkan
Av: Kvarnsell, Helena
190903
Av: Flato, David
190506
190504
Av: Granath, Elias
190505
Av: Palmquist, Adam
188956
Av: Gustafsson, Eva
Av: Westin, Mia
187946
Av: Zimmerman, Fredrik

Språk