Konstväggen

Konstväggen

Under september och oktober ställer Peter Nylund ut sina fotografier.

"Min konstnärliga praktik är sammanvävd med min aktivism och ett långgående community byggande åtagande. Med en queer, anti-rasistisk startpunkt, så undersöker min konstnärliga praktik förhållandet mellan queera kroppar och stadslandskapet, ställer kritiska frågor om representation, samt utforskar effekterna av en långgående nationell assimileringspolitik som i sitt kölvatten har skapat ett stort behov för alternativa och inkluderande platser för de delar av vårt samhälle som inte får plats i den dominerande självbilden av Sverige. Min praktik söker därför att skapa rum, platser och situationer där gemenskap, säkerhet, och kreativitet kan vara ledorden."

"HEM

Foton från ett Projekt skapat tillsammans med Kayo Mpoyi 2020-21

Förra sommaren träffades jag och konstnären och författaren Kayo Mpoyi på Kulturmagasinet i Bergkvara. Vi var där för en vecka för att bli inspirerade av det vackra och lugna Bergkvara som en konstrast till våra egna liv i Göteborg och Stockholm, och för att med nya ögon se på våra egna konstnärsskap.

Våra samtal började vid en gemensam frukost och kunde fortsätta i spridda skurar och längre stunder genom dagen till sent på kvällen. Vi pratade framförallt om känslan av utanförskap, om att ständigt befinna sig i ett tillstånd av att känna sig som “den andre,” och om sexuell identitet och dess koppling till politik. Vi funderade tillsammans över begreppet “hem” och vad det betyder för två personer från väldigt olika bakgrunder. Vi ställde oss frågan, vad är innebörden av olika tolkningar av ordet “hem”, i meningen att känna sig hemma i (eller inte) i sin kropp, i landet där en bor, eller i ens födelseplats? 

Denna frågeställning ledde mitt bildskapande under veckan i Bergkvara, som ett undersökande av föreställningar av könsstereotyper, ickekonformism, och hemliv. Samarbetet och diskussionen har fortsatt under året som varit, och resultatet av de texter, samtal, och idéer som vi har arbetat med har blivit sammanställda i en mindre publikation som vi kallar HEM."  

 

Utställningen arrangeras av Kulturmagasinet i samarbete med Sveriges konstföreningar och Torsås bibliotek

 

 

 


Konst på biblioteket presenteras i samarbete med föreningen Kulturmagasinet. Vill du vara med i föreningen och påverka och ta del av verksamheten? Sätt in medlemsavgiften, som är 100:-/år på bankgiro 5354-0399. Skriv namn, telefonnummer och e-postadress så skickas aktuell information om kurser, utställningar, vernissager med mera. Medlemsintäkterna går oavkortat till konstinköp.

För konstföreningens övriga utbud se www.kulturmagasinet.nu

Konstintresserad?

195712
Av: Landström, Olof
196222
Av: Lindberg De Geer, Marianne
194880
Av: Wollter, Stina
193202
Av: Olsson, Nils-Olof
192114
Av: Lewenhaupt, Lotta
168364
Av: Sandström, Katarina
Av: Petri, Gunilla
Av: Hillerdal, Gunnar
178940
Av: Tammer, Enno
166612
Av: Svensson, Carl-Johan
173194
Av: Klint, Hilma af
170727
Jag
Av: Larsson, Carl
166353
166611
Av: Eriksson, Ann
156402
Av: Cavalli-Björkman, Görel
157397
Av: Myrhill, Per
156284
Av: Hedqvist, Hedvig
Av: Mattsson, Christina
156541
Av: Johnér Nilsson, Bo
146997
Av: Welander-Berggren, Elsebeth
Av: Rehnberg, Marie
Av: Johnsson, Barbro
144797
Av: Isaacson, Walter
143480
Av: Wollter, Stina

Språk

Kulturmagasinet