Så lånar du e-böcker och e-ljudböcker

Så lånar du e-böcker och e-ljudböcker

Vad behöver jag för att låna e-böcker?

För att låna e-böcker från biblioteket behöver du ha:

  1. Lånekort med pinkod
  2. Adobe-ID
  3. Läsprogram

Lånekort och pinkod får du av oss på biblioteket.

Adobe-ID
För att kunna låna e-böcker med kopieringsskydd behöver du ett användarkonto hos Adobe, ett så kallat Adobe-ID. Detta skapar du en gång och om du är under 13 år måste en förälder skapa kontot. Som användarnamn använder du din e-postadress. Ditt Adobe-ID lägger du sedan in i ditt läsprogram, första gången du lånar en e-bok. Skaffa ett Adobe-ID

Läsprogram
För att du ska kunna läsa e-boken så behöver du också ett läsprogram till din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Vilket läsprogram du behöver beror på var du vill läsa dina e-böcker.

◾På dator eller surfplatta med Windows behöver du Adobe Digital Editions.
◾På Iphone/Ipad behöver du appen Bluefire Reader.
◾På surfplatta/smartphone med Android behöver du appen Bluefire Reader eller Aldiko Book.

Programmen är gratis.

När du har laddat ner ett läsprogram måste du också lägga in ditt Adobe-ID i läsprogrammet så att du kan läsa kopieringsskyddade böcker. Detta gör du bara första gången.

Vilket filformat ska jag välja när jag lånar e-böcker?

En e-bok kan finnas i flera filformat som fungerar lite olika.

"Ladda ner (EPUB)"
EPUB är ett format som innebär att du laddar ner e-boken till ett läsprogram. Detta är det vanligaste sättet att låna e-böcker. Texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner.

"Läs strömmande"
För att låna strömmande e-böcker behöver du varken Adobe-ID eller läsprogram, utan du kan läsa din bok direkt i webbläsaren. Du måste dock vara uppkopplad på internet hela tiden.

"Ladda ner (PDF)"
PDF är ett format som innebär att du laddar ner e-boken till ett läsprogram. Texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Du kan då behöva bläddra även i sidled. En e-bok i PDF-format fungerar bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med stor skärm.

OBS! Du måste vara inloggad för att kunna se vilka format som finns att välja på!

Hur söker jag e-böcker?

Du söker och lånar e-böcker direkt här på bibliotekets webbsida. Gå till sidan E-böcker som du hittar i menyn Navigera överst på sidan. Det finns olika sätt att söka fram e-böcker.

Du kan använda SÖK-rutan överst på sidan och söka på författare eller ord i titeln. I träfflistan ser du vilka format som finns att välja på. Du kan också avgränsa din sökning i efterhand genom att välja e-bok under Medietyp i menyn Filtrera till höger.

Du kan också välja att visa hela utbudet av e-böcker, och sedan välja vilka kategorier du vill begränsa din sökning till. Skriv en asterisk (*) i SÖK-rutan överst på sidan och klicka på SÖK. Nu visas alla bibliotekets medier. I högerkanten under Filtrera kan du välja att bara visa formatet e-bok, samt vilka ämneskategorier du vill se.

Hur lånar jag en e-bok?

För att du ska kunna låna en e-bok måste du vara inloggad på bibliotekets webbsida. Du loggar in med ditt lånekortsnummer eller personnummer (=användarnamn) och din fyrsiffriga pinkod (=lösenord) längst upp till höger på sidan.

När du har hittat en e-bok du vill läsa, klickar du på det format du vill låna. "Ladda ner EPUB" är det vanligaste. Texten "Öppna e-media" visas. Klicka på länken och ditt läsprogram öppnas nu och du kan börja läsa din e-bok.

Hur lång är lånetiden?

Du behöver inte lämna tillbaka en e-bok. Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken. Om du inte har hunnit läsa klart boken, kan du låna den igen.

Du får låna max 4 st. e-böcker på 7 dagar. Du kan se på ditt lånekonto hur många och vilka e-böcker du har lånat just nu, och när lånetiden går ut. Klicka på ”Mina sidor” i menyn överst på sidan, och därefter ”Mina lån” i vänsterkanten.

Har du problem eller frågor som gäller e-böcker? Kontakta biblioteket på e-post eller telefon.

E-ljudböcker

Vad behöver jag för att kunna låna en e-ljudbok?

För att låna e-ljudböcker till din dator, surfplatta eller smartphone behöver du ett lånekort med pinkod.

Biblio

I appen Biblio når du bibliotekets e-ljudböcker, både online och offline. Du laddar ner appen i din App Store eller i Google play. 

Sök upp "Torsås bibliotek" i menyn och logga in med lånekortsnummer och din fyrsiffriga PIN-kod. När du hittar en bok du vill låna klickar du knappen Låna och sedan på Play-knappen. Boken finns sedan under Mina Lån. Spelaren kommer automatiskt ihåg var någonstans i boken du slutade lyssna om du pausar eller stänger av.

Du kan använda bibliotekets hemsida för att leta upp e-ljudböcker. Vi har listor med nya och aktuella titlar på sidan "E-ljudböcker". Välj om du vill läsa boken i Android eller Iphone/Ipad. Du skickas sedan vidare till Biblio. 

Du lånar e-ljudboken i 28 dagar. Om lånet hinner gå ut innan du lyssnat klart kan du låna om boken. Det gäller då som ett nytt lån vilket gör att bokmärken inte överförs till nästa period.

Biblio finns på svenska, engelska, finska och arabiska. Du ändrar språk i inställningarna på sin smartphone eller surfplatta.

Lyssna i dator

För att lyssna på strömmande e-ljudböcker på din dator behöver du en webbläsare som stödjer Flash. Webbläsare är programmet som du använder för att surfa på internet, exempelvis Internet Explorer och Firefox. De flesta webbläsare har redan stöd för Flash, men om det saknas, kan du ladda ner det här. När du hittat en e-ljudbok du vill lyssna på, väljer du formatet "Lyssna i dator". Texten "Öppna e-media" visas. Klicka på länken och spelaren öppnas automatiskt och uppspelningen startar.

Hur lång är lånetiden?

Lånetiden är 28 dagar och du kan högst låna 4 e-ljudböcker på 7 dagar. När lånetiden har gått ut så försvinner boken från Mina lån. Om du inte har hunnit lyssna klart kan du låna den igen. Du behöver med andra ord inte tänka på att lämna tillbaka boken. E-ljudboken självförstörs och du lånar den på nytt om du inte lyssnat klart på den. 

Språk