Så lånar du e-böcker och e-ljudböcker

Vi rekommender att ni använder appen Biblio. Om ni inte har en smartphone eller en surfplatta går det även att låna e-böcker från bibliotekets hemsida. Följ instruktionerna här nedan.

Låna e-böcker via hemsidan

För att låna e-böcker från bibliotekets hemsida behöver du ha:

1. Lånekort med pinkod
  2. Adobe-ID
  3. Läsprogram

Du loggar in med ditt lånekortsnummer och din fyrsiffriga PIN-kod. Fråga oss på biblioteket om du behöver hjälp med att skaffa PIN-kod.

Adobe-ID
För att kunna låna e-böcker med kopieringsskydd behöver du ett användarkonto hos Adobe, ett så kallat Adobe-ID. Detta skapar du en gång och om du är under 13 år måste en förälder skapa kontot. Som användarnamn använder du din e-postadress. Ditt Adobe-ID lägger du sedan in i ditt läsprogram, första gången du lånar en e-bok. Skaffa ett Adobe-ID

Läsprogram
För att du ska kunna läsa e-boken behöver du också ett läsprogram. Vilket läsprogram du behöver beror på var du vill läsa dina e-böcker.

• På en dator eller en surfplatta från Windows använder du Adobe Digital Editions.
  • På Iphone/Ipad använder du Adobe Digital Editions.
  • På surfplatta/smartphone med Android abvänder du Adobe Digital Editions eller Aldiko Book.
  • På en läsplatta från Sony använder du Sonys e-boksprogram Reader.

Programmen är gratis.

När du har laddat ner ett läsprogram måste du också lägga in ditt Adobe-ID i läsprogrammet så att du kan läsa kopieringsskyddade böcker. Detta gör du bara första gången.

Vilket filformat ska jag välja när jag lånar e-böcker?

En e-bok kan finnas i flera filformat som fungerar lite olika.

"Ladda ner (EPUB)"
EPUB är ett format som innebär att du laddar ner e-boken till ett läsprogram. Detta är det vanligaste sättet att låna e-böcker. Texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner.

"Läs strömmande"
För att låna strömmande e-böcker behöver du varken Adobe-ID eller läsprogram, utan du kan läsa din bok direkt i webbläsaren. Du måste dock vara uppkopplad på internet hela tiden.

"Ladda ner (PDF)"
PDF är ett format som innebär att du laddar ner e-boken till ett läsprogram. Texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Du kan då behöva bläddra även i sidled. En e-bok i PDF-format fungerar bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med stor skärm.

OBS! Du måste vara inloggad för att kunna se vilka format som finns att välja på!

Hur söker jag e-böcker?

Du söker och lånar e-böcker direkt här på bibliotekets webbsida eller i appen Biblio. Du kan söka på författare eller ord i titeln.

På bibliotekets hemsida kan du se i träfflistan vilka format som finns att välja på. Du kan också avgränsa din sökning i efterhand genom att välja e-bok under "Medietyp" i menyn "Filtrera" till höger.

E-ljudböcker

Vad behöver jag för att kunna låna en e-ljudbok?

För att låna e-ljudböcker till din dator, surfplatta eller smartphone behöver du ett lånekort med en fyrsiffrig PIN-kod som du väljer hos oss på biblioteket.

Biblio

I appen Biblio når du bibliotekets e-ljudböcker. Du laddar ner appen i din App Store eller i Google play.

Sök upp "Torsås bibliotek" i menyn och logga in med lånekortsnummer och din fyrsiffriga PIN-kod. När du hittar en bok du vill låna klickar du knappen "Låna" och sedan på knappen "Spela". Boken finns sedan under Mina Lån. Spelaren kommer automatiskt ihåg var någonstans i boken du slutade lyssna om du pausar eller stänger av.

Lyssna i dator

Du kan även använda bibliotekets hemsida för att leta upp e-ljudböcker.  Välj om du vill lyssna på boken i Android, Iphone/Ipad eller i datorn. När du klickar på länken "Öppna" så öppnas spelaren automatiskt och du kan börja lyssna.

Hur lång är lånetiden?

Du behöver inte lämna tillbaka en e-bok. Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa eller lyssna boken. Om du inte har hunnit läsa eller lyssna klart boken, kan du låna den igen. Du får låna max 4 st. e-böcker på 7 dagar.