Svårt att läsa

Svårt att läsa

Talböcker

Du som har svårt att läsa vanliga böcker kan få tillgång till digitala talböcker, Daisy. Talböcker är inlästa böcker som finns i olika variationer. I talböckerna kan du styra hastigheten, hoppa mellan kapitel, eller gå till en särskild sida. Du kan också sätta bokmärken, så att du hittar tillbaka till bra ställen i boken. De allra flesta barn- och ungdomsböcker görs som talbok med text.

Läsa talböcker

En talbok kan du till exempel läsa i en dator. För att läsa texten på skärmen använder du ett läsprogram. Läsprogrammet Amis kan du ladda ner gratis på MTMs (Myndigheten för tillgängliga medier) webbplats. 

Du kan också läsa talböcker med hjälp av din mobiltelefon. Du behöver en Iphone (Ipad och Ipod touch fungerar också) eller en Android.  Det finns olika appar att läsa med. MTM:s egen app Legimus kan laddas ner gratis från App Store eller Play butik.

Eftersom talboken består av mp3-filer brukar det gå bra att lyssna på talböcker i mp3-spelare. Men det fungerar inte riktigt på samma sätt som i en talboksspelare. Du kan bland annat inte välja att öka eller sänka hastigheten, gå till en särskild sida eller lägga in bokmärken. Mp3-spelare har du ofta en dator eller mobiltelefon. Det finns också särskilda mp3-spelare att köpa. 

Det finns även speciella spelare för talböcker. Du kan låna en talboksspelare på biblioteket för att prova hur det fungerar.

Egen nedladdning 

Via tjänsten ”Egen nedladdning” kan du ladda ner talböcker direkt från internet via Legimus katalog. Ca 100 000 böcker finns tillgängliga. Boka tid hos oss på biblioteket så visar vi hur man gör och ger dig inloggningsuppgifter. Ta med legitimation. Är du under 18 år kommer du tillsammans med målsman eller har med detta formulär undertecknat.

Språk